Η κρίση χρέους που έρχεται

Η κρίση χρέους που έρχεται

Του Γιάννη Σιώτη*

Στην αρχή φανήκαμε έκπληκτοι και αιφνιδιασμένοι. Στη συνέχεια οργισμένοι. Στο τέλος ανακουφισμένοι. Ακόμα ένα επεισόδιο της σειράς «Η Γερμανία τα παίρνει όλα» είχε ολοκληρωθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Από τον Γκράμσι στο ΕΑΜ

Από τον Γκράμσι στο ΕΑΜ

Του Παναγιώτη Γεωργουδή

Η φιλοσοφική και πολιτική αρχή της «καθολικής» ελευθερίας του Αντόνιο Γκράμσι και η προσπάθεια υλοποίησής της στην κομματική λειτουργία, στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ανακοινώσεις

Η Μάχη της Ηλεκτρικής και ο Θανάσης Βέγγος!

Η Μάχη της Ηλεκτρικής και ο Θανάσης Βέγγος! 12 -13 Οκτωβρίου 1944 από τη Τζένη Χασιώτη

12 του Οκτώβρη 1944. Τα ναζιστικά στρατεύματα αποχωρούν απ' την Αθήνα. Ο λαός αρχίζει να βγαίνει στους δρόμους. Οι μάχες όμως δεν έχουν τελειώσει.

Η τελευταία κρίσιμη μάχη ήταν η μάχη της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι που εμπόδισε τους Γερμανούς να βυθίσουν στο σκοτάδι την Αττική . Το εργοστάσιο της «Ηλεκτρικής», μια σημαντική ενεργειακή μονάδα της χώρας που τροφοδοτούσε ολόκληρο το λεκανοπέδιο, είχε διασωθεί. Επιπλέον, η εξουδετέρωση του αποσπάσματος ανατινάξεων των Ες - Ες απέτρεψε τεράστιες καταστροφές σε εγκαταστάσεις υποδομής, καθοριστικές για την οικονομία της Ελλάδας.

Στο πεδίο της τιμής, όμως, 11 πατριώτες είχαν σκοτωθεί και άλλοι 8 ήταν τραυματίες. Την ημέρα που η Ελλάδα πανηγύριζε για την αποχώρηση των Γερμανών , το ηρωικό Κερατσίνι κήδευε τους νεκρούς της μάχης της «Ηλεκτρικής» στον περίβολο του εργοστασίου, υπό την επιβλητική παρουσία ενόπλων τμημάτων του ΕΛΑΣ. 
Πένθος από τη μια και χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες από την άλλη, να καλούν τον κόσμο στη μεγαλειώδη παρέλαση της Νίκης.

Ο πατέρας του αγαπημένου ηθοποιού Θανάση Βέγγου, ο Βασίλης Βέγγος, ήταν εργάτης στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού στον Πειραιά, αλλά και μαχητής του ΕΛΑΣ Πειραιά. Συμμετείχε στην Μάχη. Γι αυτή του τη συμμετοχή , όταν οι Γερμανοί έφυγαν και οι ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν αλλά ανέλαβαν και θέσεις , απολύθηκε!!!

Και η τιμωρία για τη συμμετοχή στη Μάχη δεν σταμάτησε με την απόλυση του πατέρα Βέγγου. Όταν ο Θανάσης πήγε να υπηρετήσει τη θητεία του , τον έστειλαν να …υπηρετήσει στο Κολαστήριο της Μακρονήσου, όπου παρέμεινε μέχρι το 1951.
Η Ελλάς ευγνωμονούσα τα τέκνα της…

 

Video Gallery