Η κρίση χρέους που έρχεται

Η κρίση χρέους που έρχεται

Του Γιάννη Σιώτη*

Στην αρχή φανήκαμε έκπληκτοι και αιφνιδιασμένοι. Στη συνέχεια οργισμένοι. Στο τέλος ανακουφισμένοι. Ακόμα ένα επεισόδιο της σειράς «Η Γερμανία τα παίρνει όλα» είχε ολοκληρωθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Από τον Γκράμσι στο ΕΑΜ

Από τον Γκράμσι στο ΕΑΜ

Του Παναγιώτη Γεωργουδή

Η φιλοσοφική και πολιτική αρχή της «καθολικής» ελευθερίας του Αντόνιο Γκράμσι και η προσπάθεια υλοποίησής της στην κομματική λειτουργία, στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα,

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ανακοινώσεις

Αρκετά με την υστερία, παρακαλώ!

Συντάκτης: Τάρικ Άλι, Βρετανός συγγραφέας και ακτιβιστής

Μετάφραση: Τάσος Τσακίρογλου

Η κλάψα των φιλελεύθερων συνεχίζεται αμείωτη. Παγκόσμια ο φιλελεύθερος Τύπος βρίσκεται σε βαρύ πένθος. Οι φιλελεύθεροι μιλάνε για «αντίσταση» κλπ. Η συμβουλή μου στην Αριστερά είναι να μην ξοδεύει τόση πολλή ενέργεια όση αυτές τις μέρες. Χτίστε δυνάμεις έτοιμες για δράση μόλις ο Τραμπ αναλάβει την εξουσία και αρχίσει να εφαρμόζει τα φανατικά του σχέδια.

Η αντίσταση στο χτίσιμο του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και από τις δύο πλευρές (εάν δεν επρόκειτο για μια δημαγωγία της προεκλογικής του εκστρατείας) αποτελεί μια προφανή αρχή.

Η απαγόρευση εισόδου στους Μουσουλμάνους (εάν τελικά εφαρμοστεί) θα αποτελέσει ακόμα μία κινητήρια αιτία ανεξαρτήτως του πόσοι φιλελεύθεροι θα συμμετάσχουν.

Αυτό που δεν είναι πλέον κάτι το χτυπητό, είναι η εφαρμογή δύο μέτρων και δύο σταθμών που βρίσκεται σ' εξέλιξη. Ο Ομπάμα αποχωρεί έχοντας νομιμοποιήσει τις δολοφονίες «εχθρών» χωρίς δίκη. Ο Μπους, η Κλίντον και ο Ομπάμα εφάρμοσαν τη χρήση βασανιστηρίων σε ειδικές ζώνες. Δεν υπήρξαν διαμαρτυρίες, εκτός από τους «συνήθεις υπόπτους», στους οποίους έχω την τιμή να περιλαμβάνομαι. Το πραξικόπημα Ομπάμα-Κλίντον στην Ονδούρα; Η αποσταθεροποίηση της Βενεζουέλας και της Βραζιλίας; Η λίστα είναι μεγάλη...και είναι κουραστικό να την επαναλαμβάνουμε. Οι ΗΠΑ μετά από μια οκταετία διακυβέρνησης Ομπάμα βρίσκεται βαθιά στο Αφγανιστάν και στη Μέση Ανατολή. Ούτε μιλιά από τους φιλελεύθερους.

Η Αριστερά πρέπει να μείνει ψύχραιμη, να κρατήσει αποστάσεις από την υστερία των φιλελευθέρων και να προετοιμάζεται να κινητοποιηθεί όποτε χρειαστεί.

Ο Νιουτ Γκρίνγκριτς [υπερσυντηρητικός Ρεπουμπλικανός, πρώην πρόεδρος της βουλής] θέλει να αναβιώσει την μακαρθική Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών. Αμφιβάλλω εάν θα γίνει κάτι τέτοιο, αλλά εάν συμβεί θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να εμφανιστούμε μπροστά της.

Ποιος θα παίξει σήμερα το ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος; 

Αξίζει να θυμόμαστε πάντα ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ περιβάλλεται από ένα στρατιωτικό και καπιταλιστικό Πολιτικό Γραφείο (politburo).

Έτσι ήλεγχαν τον Ρίγκαν, ο οποίος ήταν έξω από τον κύκλο τους, για το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του. Εάν κριθεί αναγκαίο, το ίδιο θα γίνει και με τον Τραμπ. Ένα ιμπεριαλιστικό κράτος όπως οι ΗΠΑ, σπάνια αφήνει ο,τιδήποτε στην τύχη.

Video Gallery